Sveštenicima bez objašnjenja zabranjena služba u Hramu Hrista Spasa u Prištini02. 06. 2022.


KOSOVSKA POLICIJA ZABRANILA LITURGIJU: Sveštenicima bez objašnjenja zabranjena služba u Hramu Hrista Spasa u Prištini

,,Krenuo sam u četvrtak oko pola pet sa ocem Zoranom Glođevcem do Hrama Hrista Spasa. Planirali smo da presečemo slavski kolač i služimo lituriju, a poranili smo kako bismo izbegli gužvu, ali i prošlogodišnje incidente, kada su posle liturgije Albanci demonstrirali pokraj crkve. Sa nama je krenula i Zoranova supruga. Međutim, kada smo stigli ispred hrama, prišao nam je jedan, a potom još sedmorica policajaca koji su nas sprečili da otključamo crkvu.”

(foto: novosti.rs)

Ovako za “Novosti” svedoči otac Staniša Arsić, paroh prištinski, o incidentu kada su u četvrtak ujutru pripadnici kosovske policije zabranili njemu i ocu Zoranu služenje liturije u hramu u centru Prištine. I dok pojašnjava da su pripadnici policije sve vreme pričali telefonom i radio-vezom na albanskom jeziku, otac Staniša kaže da su im nakratko oduzeli i dokumenta.

– Pitali smo o čemu je reč, zašto nam brane da obavimo verski obred, ali su nam bez objašnjenja tražili da odemo – dodaje otac Staniša, dok pojašnjava da su lituriju u prisustvu nekolicine vernika služili potom u Crkvi Svetog Nikole na drugom kraju grada. Bez želje da ikoga uznemiravaju, kaže da su na lituriju u hram krenuli bez vernika, koji su im se kasnije pridružili u Crkvi Svetog Nikole, gde sveštenici borave u crkvenom konaku.

On podseća i na prošlogodišnje demonstracije Albanaca zbog liturije u crkvi u centru Prištine, prve koja je služena od 1999. godine.

Zabranu liturgije osudila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, iz koje ističu da je ovakav postupak direktno dirigovan od strane vlasti u Prištini, a što pokazuje njihov odnos prema verskim slobodama na KiM, SPC i verujućem srpskom narodu.

– Srbima na KiM brani se da uđu u hramove i svetinje, pomole se Bogu i ispovedaju veru, dok se hramovi SPC svakodnevno skrnave i to je realnost – ističu iz Kancelarije za KiM i podsećaju da su prošle godine na ovom hramu ispisani grafiti “Isus mrzi Srbe”, uz brojne druge pogrdne poruke.

Zabrana služenja liturgije u Hramu Hrista Spasa u Prištini, kako ističe i predsednik Srpske liste Goran Rakić, kršenje je osnovnih ljudskih prava srpskoj zajednici na KiM.

SKRNAVLJENJE SVETINJE

NEZAVRŠENI Hram Hrista Spasa u Prištini godinama je na meti Albanaca koji na sve načine pokušavaju da oskrnave ovu svetinju. Osim što je svojevremeno pretvoren u javni toalet, polunaga albanska pevačica snimila je spot u unutrašnjosti crkve. Oko hrama su prošle godine, zbog služenja liturgije, protestovali albanski stu

denti, ostavljajući uvredljive transparente i parole… Inače, za razliku od ove crkve koja još nije oživela, Hram Svetog Nikole na drugom kraju grada obnovljen je i u njemu borave sveštenici Arsić i Glođevac, a crkvu obezbeđuje kosovska policija.

DISKRIMINACIJA PREMA SPC

OVIM aktom se krše osnovne verske slobode i pravo pristupa imovini naše crkve, pošto je Hram Hrista Spasa u katastru registrovan kao imovina SPC i niko nema pravo da nam sprečava pristup našoj imovini. Nažalost, otvorenim diskriminatornim odnosom prema SPC na KiM kosovske institucije neprestano šalju poruku da naš narod ne može da živi slobodno i da osnovna verska i ljudska prava ne vrede za pravoslavne Srbe – saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Izvor:novosti.rs

Pročitajte jošUDRUŽENJE NAPADNUTIH "PROFESORA" I "NAUČNIKA"- UDRUŽENJE LOPOVA I PREVARANATAMILJANA RADIVOJEVIĆ – LAŽNA DOKTORKA ARHEOLOGIJE!

Comments are closed.