Stoltenberg: Ruska agresija “menja igru”

EPA/Olivier Hoslet

Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da ruska agresija “menja igru” i da će ta organizacija pojačati vazdušnu, pomorsku i sajber odbranu, kao i da će koristiti više tehnološki sofisticiranih trupa na teritorijama zemalja članica.

Stoltenberg je nagovestio da će u budućnosti NATO trupe biti zadužene za direktnu odbranu određenih zemalja, a neće biti na opštim dužnostima kao do sada, što će im omogućiti da brže reaguju, prenosi “Gardijan”.

On je ponovio da je NATO “posvećen tome da obezbedi sve što je potrebno za očuvanje prava Ukrajine na samoodbranu” i najavio da će ta organizacija rasporediti više trupa na svom istočnom krilu, navodi britanski list.

Govoreći u Briselu, generalni sekretar NATO osudio je “nemilosrdni rat iscrpljivanja protiv Ukrajine koji vodi Rusija” i dodao da NATO planira sveobuhvatan paket pomoći Ukrajini kako bi ona mogla da pređe sa oružja iz sovjetske ere na oružje NATO, prenosi “Gardijan”.

Osvrnuvši se na izjavu pape Franje da je rat u Ukrajini “možda nekako izazvan”, Stoltenberg je naveo da je NATO odbrambeni savez i istakao da su “za ovu brutalnu agresiju odgovorni Putin i Moskva”.

Comments are closed.