Dodik kapitulirao – Vesti on-line

ATAImages

Opozicione stranke u Republici Srpskoj optužile su lidera SNSD-a Milorada Dodika da je, pristavši na politički sporazum pod patronatom Evropske unije u nedelju u Briselu, praktično priznao kapitulaciju. Tvrde da je Dodik, verovatno u strahu od novih sankcija, ovaj put Evropske unije, pristao na rešenja koja ne odgovaraju Srpskoj. Činjenica da dokument nije potpisan već je samo data usmena saglasnost za predstavnike SDS i PDP ne znači mnogo. Optužbe su, osim Dodiku, adresirane i liderima SP i US, Petru Đokiću i Nenadu Stevandiću.

– Da li je potpisano ili je data samo usmena saglasnost isto je – rekao je lider SDS-a Mirko Šarović.

Predsednik PDP Branislav Borenović smatra da je sramota i poniženje za Republiku Srpsku da nigde u dokumentu nema njenog punog naziva, prvi put u postdejtonskoj BiH.

– Prihvatili su da se BiH u dokumentu spominje 21 put, Srpska niti jednom, čak se i Brčko Distrikt jednom u nazivu pominje. I Dodik i Stevandić i Đokić su Srpsku stavili u fusnotu, sledeći put će je i odatle izbaciti. To je ta velika stranka koja se lažno brine za svoj narod i Republiku – rekao je Borenović komentarišući deo sporazuma o osudi “agresije u Ukrajinu” uz koji je stavljena fusnota.

Borenović ističe da je otišao u Brisel da kaže istinu zvaničnicima EU.

– Ovo je bio još jedan u nizu sastanaka u poslednjih nekoliko godina, čak i decenija, koji neće ništa doneti, jer korumpirane vladajuće elite se gnušaju i boje vladavine prava, zakona i evropskih standarda. Imaju strah od reda i pravila i to sam jasno rekao – kaže Borenović.

Mirko Šarović je dodao da nema sumnje da je Dodik kapitulirao i prihvatio potpuno neprihvatljive stvari za Republiku Srpsku.

– Što se mene tiče neki od elemenata su potpuno neprihvatljivi, preuzimanje takve odgovornosti nije u skladu ni sa politikom, a ni sa odlukama Narodne skupštine Republike Srpske – rekao je Šarović.

Potpredsednica SNSD Željka Cvijanović odgovorila mu je da u SDS-u već godinama vlada praksa da komentarišu sastanke na kojima nisu bili, kao i da izbegavaju sva važna dešavanja jer se boje “imati mišljenje ili stav”.

– Kapitulacija je ne smeti otići i reći šta misliš, ako misliš – rekla je Cvijanovićeva.

Marioneta Zapada

Milorad Dodik sporazumom u Briselu je kapitulirao i spreman je da uradi sve što od njega traži Zapad, smatra poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović.

– Umesto u Moskvu, kako je najavio, otišao je u Brisel. To je velika izdaja i kapitulacija i moglo bi se nazvati i “Prud 2”. Da smo imali ovakve takozvane pregovarače u Dejtonu 1995. godine, danas ne bismo imali ni “R” od Republike Srpske – kazao je Vukanović, dodavši da se pokazalo da je Dodik “marioneta u rukama Zapada, da radi sve ono što od njega Zapad traži, da je spreman na sve, izdaju i kapitulaciju”.

Comments are closed.